Nordens Förhistoria

Bloggen för dig som vill veta mer om bland annat svenska dinosaurier och Skandinaviens och Europas natur och förhistoria.

Saichania - reptilen med benklubban

Kategori: Allmänt

 
Saichania Chulsanensis (som betyder ungefär "den vackra" på mongoliska), även ett fynd från Kristianstads dinosaurie-rike, är en ankylosaurid (bepansrad dinosaurie) som påstås ha levt samtidigt som bland annat de svenska tyrannosaurierna, som möjligen även kan ha jagat Saichania. Djuret ska ha levt under Sen Krita-period under Campan-steget för 83.6-72.1 miljoner år sedan, och upptäcktes först i södra Mongoliet i Asien. Den är släkt med den mer kända Ankylosaurus från U.S.A. i Nordamerika.
 
Saichania var en kraftigt byggd varelse med en längd på cirka 6.6 meter, och det anses att djuret kan ha varit väldigt aggressiv och med ett slags familje-beteende. Djurets mest karaktäriserade drag är bland annat dess robusta kropp, pansaret som täcker huvudet och kroppen, de taggar som sitter runt om kroppen, och såklart dess stora livsfarliga benklubba på svanstippen. Dess skalle hade komplexa luft-passager, salt körtlar vid näsborrarna, och en väldigt hård gom, vilka kunde ha gjort att den andades kall luft och kunde äta sega/hårda växter. Enligt detta så ska det tyda på att djuren levde i varma, torra klimat, så som öknar, och därmed den asköken som idag är Kristianstad.
 
 
Saichania medverkade även som en antagonist, kallad "Tank", i den tecknade anime/manga TV-serien "Dinosaur King" (2007-2010). I Sverige visades serien under barnprogrammet "Lattjo Lajban" på TV4 på lördagar. Episoder av serien kan fortfarande ses på hemsidan för TV4 Play.
 
 
Länkar och källor:

Kommentarer


Kommentera inlägget här: