Nordens Förhistoria

Bloggen för dig som vill veta mer om bland annat svenska dinosaurier och Skandinaviens och Europas natur och förhistoria.

Fynd av Plateosaurus unge på Grönland!

Kategori: Allmänt

 
 
Sommaren 2012 dök det upp ett fossil på Jameson Land, östra Grönland (Danmark). Det lilla fossilet tros vara det första fossila fyndet av en Plateosaurus unge. Plateosaurus var en prosauropod som kunde bli upp till tio meter lång och vilken levde på en stor slätt som sträckte sig mellan Grönland och Centraleuropa under förhistorisk tid. Djuren levde även i Sverige och Norden.
 
Dock vet man ej när djuren levde, utan det pågår mycket spekulation kring detta, spekulation som ibland kan gå lite överstyr. Enligt de flesta evolutionister (personer som tror på evolutions-teorin) så kan djuren ha levt för ungefär 210 miljoner år sedan, men enligt kreationister (personer som tror på kreations-teorin och bibeln) så kan djuren ha levt för kanske bara några tusen år sedan (5000-10 000 år sedan t.ex.), och det var innan den bibliska syndafloden ska ha kommit.
 
Fyndet av ungdjuret gjordes av paleontologen Nicole Klein vid Universität Bonn och kollegor från Danmark, Tyskland och Portugal. Klein är väldigt fascinerad av unge (och vem vore inte det?) och hon säger följande om upptäckten:
 
”Redan under utgrävningen identifierade vi en underkäke och några relativt kompletta fötter. Benen­ är betydligt mindre än hos tidigare kända europeiska ­Plateosaurus, så det kan röra sig om det första fyndet av ett ungdjur. I så fall får vi möjlighet att studera utvecklingen från ungt till vuxet djur.”

Nu ska djurets ben undersökas för att se om det faktiskt rör sig om en unge. I princip skulle storleken kunna förklaras med att ­Plateosaurus helt enkelt var mind­re på Grönland. Ungen ska konserveras och ställas ut på Geocenter Møns Klint i Danmark innan den återförs till Grönland.

Länkar och källor:

http://natgeo.se/urtidsdjur/oeverraskande-liten-dinosaurie-hittad