Svarta änkan - en svensk spindel?
Kategori: Allmänt
Överblick
Visste du att den välkända Svarta änkan-spindeln (ofta kallad "världens farligaste spindel") är en svensk art? Jag har upplevt det som att det inte är helt känt av alla, men inte heller helt okänt. För att ge lite bakgrund, svart änka (med ett vetenskapligt namn av Latrodectus mactans) är en mycket giftig spindelart vilken kan bli omkring 1-5 cm lång, då honan även är större än hanen, och karaktäriseras av dess svarta färg och ett rött märke, som liknar ett timglas, på underkroppen.
Bilden ovan visar tydligt en svart änka-spindel med dess karaktäristiska svarta kropp och röda "timglas" på bakkroppen.
Spindelns namn har sitt ursprung i djurets färg och hur honan i vissa fall dödar och äter hanen efter deras parning, då honan därmed blir en "änka." Spindelns gift kan döda en människa, men dödsfall är uppenbarligen sällsynta och endast honan är giftig och inte den betydligt mindre hanen, men giftet kan åsamka oerhörd smärta. En viktig komponent i giftet är latrotoxin som påverkar nervändar. Den lever på små djur såsom ödlor, möss, insekter och andra spindlar.
Ovan är en video (på engelska) som demonstrerar svarta änkans livscykel och fiender.
Utbredning
Den är känd för att leva i mellersta och södra Nordamerika, men vilken även har ett cirka 30-tal besläktade arter av så kallade "änkespindlar" som lever i Afrika, Asien, Sydamerika, och Australien.
Bilden ovan visar svarta änkans officiella utbredningsområde. Södra Sverige är ännu inte medräknat, även om det kanske borde.
På våran kontinent dock så lever arten Latrodectus tredecimguttatus nere i södra Europa, och denna borde väl vara den art av änkaspindel som finns närmast oss i Sverige, eller? Nepp, för sedan 80-talet är det tydligen känt att svarta änkan-arten Latrodectus mactans från USA är känd för att smyga ombord på fordon såsom bilar som sedan fraktas med båt över till Sverige[10], och under dessa 40 år så har Svarta änkan etablerat sig i södra Sverige, och rapporter om Svarta änkan är kända från orter såsom Göteborg, Stockholm, Malmö, Gävle, Halland, och Värmland.
Etablering i Sverige (2008)
Ovan är ett svenskt nyhetsinslag från 2008 som talar om att svarta änkan nu finns i Sverige.
Den 12 och 13 september 2008 rapporterade även "Svenska Dagbladet" (även förkortat "SvD") och "Sydsvenskan" att enligt Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm så kan svarta änkan ha etablerat sig i landet. Detta påstående baserar man på att museet har fått in ett tiotal exemplar av spindeln under 2008, det faktum att man inte kan känna till hur många spindlar det faktiskt kan finnas i landet, och även ett annat påstående att svarta änkan klarar det svenska klimatet bra.
John Hontalas, akvarist på Skansen sade till SvD:
– "Det händer ofta att de kommer till Sverige via bil- eller reservdelsimporter och de klarar det svenska klimatet alldeles utmärkt. Man kanske ska se sig om och vara försiktig, men det är ingen spindel som attackerar utan den springer oftast sin väg."
Svarta änkan gillar dunkla, varmare utrymmen där den i lugn och ro kan spinna sitt kraftiga och klibbiga nät. I Sverige hittas den ofta i garage eller på utedass. I Halland hade två lagerarbetare blivit bitna av vad som verkar vara svarta änkor, båda fördes till sjukhus för kontroll.[2]
Bert Gustavsson, intendent på Naturhistoriska riksmuseet sade till TT Nyhetsbyrån:
– "Det finns personer som har dött av den svarta änkan runt om i världen, men det beror på hur mycket gift du får i dig och var den biter. I 80 procent av fallen får man bara milda symptom i form av svettningar och smärta.
– "I Sverige finns inga lager med motgift mot Svarta änkan. Symptom som uppkommer, som muskelspasmer eller blodryckspåverkan, behandlas för sig."
– "Många exotiska djur slinker med vid import av livsmedel, eftersom det inte kan behandlas med gas eller kyla. Och ekotrenden gör att alltmer obesprutad mat importeras."
– "Det finns en risk för att det här kommer att öka. Vi ser en liten, försiktig trend."[2][3]
Gustavsson sade även till Sydsvenskan:
– "Arten klarar det svenska klimatet bra. Den är vanlig i inlandet i Kanada och norra USA, där klimatet är kallare på vintern och varmare på sommaren. Det är inte en fråga om, eller när, svarta änkan kommer att etablera sig i Sverige, den är redan här.
– "I år har jag fått runt 10 svarta änkor skickade till mig, men jag får ju bara reda på en mycket liten del av dem som upptäcks. Och många av dem som kommer in via transporter upptäcks aldrig. Ett exempel är en kille i Värmland som importerat en bil från USA. Bilen stod i ett garage i tre år. När han skulle flytta på bilen kröp det fram spindlar. De hade alltså under tre år förökat sig."
– "Dessutom är Svarta änkan ett rovdjur och behöver ingen specifik växt för att överleva."[3]
Anna Landgren, läkare på Giftinformationscentralen sade till Sydsvenskan när hon blev frågad om spindeln var här för att stanna:
– "Ja, det tror jag."
På Giftinformationscentralen händer det att man får samtal från personer som har blivit bitna av en svart änka.
– "Vårt råd är då att man ska ta det lugnt, så att giftet inte sprids, och sedan ta sig till sjukhus."[3]
Den 12 september 2008 talade Sydsvenskan (även känt som TT), DN.se, Sveriges Radio, och Nyhetsportalen om detta:
Håriga och långbenta spindlar gäckar arbetarna på Biltemas lager i Halmstad. Minst tre personer har de senaste veckorna bitits av spindlar som gömt sig i containrar från Asien, rapporterar Hallandsposten.
HALMSTAD. Två personer har hittills fått söka sjukhusvård. Hur giftiga spindlarna är vet ingen, men betten orsakar svullnad och svåra smärtor. Skadorna är anmälda till Arbetsmiljöverket.[12][13][14][15]
Nytt stöd och kriticism för förmodad etablering i Sverige (2013)
Fem år senare, efter denna fastställda etablering av svarta änkan i Sverige 2008, den 30 maj 2013 så publicerade Sydsvenskan en ny artikel om att svarta änkan kanske inte har etablerat sig i Sverige som tidigare trott då just Naturhistoriska riksmuseet inte fått in några nya rapporter eller exemplar. Även Natursidan.se härmade detta påstående.[10] Detta nya påstående om att svarta änkan inte finns i Sverige har dock lika lite stöd som under 2008, faktum är att man idag har uttryckt sig mer ignorant. Det är även svårt att kunna kolla upp hur många spindlar som faktiskt finns i landet nu. Flertalet rapporter om svarta änkor i Sverige dyker nätt och jämt upp och har gjort på det viset i flera år nu, och vid det här laget borde man nog redan anse spindeln som en självklar "medborgare" i den svenska naturen.
Julia Stigenberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet säger:
– "Nej, inte ett enda fall har vi haft. Inte vad jag har hört i alla fall. Jag skulle säga att chansen för att de spindlarna som upptäcktes 2008 fortfarande lever är så gott som obefintlig, men tanke på hur kallt vi haft det i Sverige."[6]
– "Det finns dock fortfarande en risk för att svarta änkan, precis som 2008, fortfarande skulle kunna anlända till Sverige på ett liknande sätt som då."[6]
– "Visst finns det en risk att den kommer hit med bilar men då skulle jag säga att det är en större risk att man är med om en bilolycka."[6]
– "De senaste fem åren har Naturhistoriska riksmuseet inte fått in fler rapporter om svarta änkan."
– "Jag tror det tas in tretusen bilar från USA varje år. Däremot förs det ingen statistik över hur många spindlar som åker med."
– "Vi får in en massa skit från utlandet: spindlar, ormar, fjärilar och andra skadeinsekter, men det är så kallt att de inte kan överleva."
– "Därför är den globala uppvärmningen ett problem på sikt. Med högre temperatur kommer fler sydliga djur att klara sig även i Sverige."
– "Det har redan hänt. På 1990-talet flyttade den vackra getingspindeln norrut från Danmark och finns nu i ända upp i Mellansverige. Men den är ofarlig."
Detta är uppenbarligen ett mycket felaktigt och vilseledande påstående, att svarta änkan klarar kylan som vilken annan svensk spindel eller svenskt djur som helst borde nog vara glasklart, speciellt med tanke på att svenska rapporter fortfarande kommer in och att de överlever i de kalla klimaten i Kanada och norra USA. Spindeln ska ju trivas där det är mörkt, kallt och fuktigt som under en vinter. Och de är ju inte dumma djur som bara sitter kvar nånstans och tar självmord precis, de gör väl vad de måste för att överleva och anpassar sig, och det gör dem snabbt. Organismer kan anpassa sig snabbt till en ny miljö. Det bör även noteras att nämnda jourhavande biolog inte verkar ha någon riktig koll på de rapporter av svarta änkor som verkligen kommer in.
Karin Feychting, apotekare på Giftinformationscentralen vid Karolinska sjukhuset i Stockholm, sade:
– "Åren 2008 till 2012 ringde 250 personer om spindelbett. I fem av de fallen nämndes att svarta änkan bitit människa och i ett fall att den bitit en hund."
– "Men det är problem med att verkligen slå fast att att det rör sig om den svarta änkans bett. Det är sällan som svarta änkan verkligen identifieras."
Här bör man även påpeka att bara för att svarta änkan nämnts i sex av fallen så betyder det inte att den inte var skyldig till flera bett. Hursomhelst, jo, svarta änkan bor i Sverige.
Den 16 augusti 2013 så publicerade GD.se en artikel om två fall av svarta änkor i Gävle, varav i det ena fallet så blev en person biten.[4] I ett hyreshus på Glaciärvägen i Sätra skulle Fredrik Jansson (som jobbar som renhållare och bär skyddskläder) tömma sopor då han kände att det stack till i handen. Han var säker på att det var en svart änka som bitit honom efter att ha jämfört den med bilder på nätet.
Jansson sade:
– "Jag tog av mig handsken och då satt spindeln där. Den var liten, svart och röd. Jag googlade på den sen."
– "Det gjorde inte direkt ont."
Fredrik uppsökte sjukhus då han blev stel i handen och började må illa.
– "Jag fick en spruta med något som absorberade giftet men de var inte direkt intresserade."
– "Nu vet jag ju att de inte är så farliga."
Även Fredriks sambo hade någon dag tidigare hittad en förmodad svart änka, spindeln var svart och röd, på barnvagnen i barnvagnsrummet vid deras hem i Bomhus.[4]
Den 5 november 2013 kom även en svarta änkan med en bil från USA till Rättvik, Dalarna, och finns nu i djurhuset på Stiernhööksgymnasiet.[9][18][19] Så invasionen fortsätter.
Slutsats
Flera rapporter om svarta änkan har förekommit i omkring 40 år och förekommet fortfarande, och spindeln trivs i kalla och mörka skrymslen och vrår och klarar det svenska klimatet. Svarta änkan (eller ska man säga "Svenska Änkan"?) kan ha etablerat sig i Sverige[17], och den rör sig uppåt i landet, sakta men säkert, så det är bara att göra sig klara för en potentiellt ny medlem i den svenska faunan.
Referenser
1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Svart_%C3%A4nka
2. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svarta-ankan-etablerad-i-sverige_1714389.svd
3. http://www.sydsvenskan.se/sverige/svarta-ankan-etablerad-i-sverige/
4. http://gd.se/nyheter/gavle/1.6182782--jag-blev-biten-av-en-svarta-ankan-
5. http://www.sydsvenskan.se/sverige/svarta-ankan-bor-inte-har/
6. http://www.metro.se/nyheter/inga-svarta-ankor-i-sverige/EVHmeC!DJ3Np7LSN1k/
7. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/svarta-ankan-liftade-till-rattvik
8. http://www.svt.se/nyheter/sverige/svarta-ankan-etablerad-i-sverige
9. http://na.se/nyheter/sverige/1.2269943-fick-med-svarta-ankan-i-usa-bil
10. http://www.natursidan.se/nyheter/nej-svarta-ankan-ar-inte-etablerad-i-sverige/
11. http://exotiskadjur.ifokus.se/discussions/4d715912b9cb462233069310-svarta-ankan-lever-i-sverige-nu
12. http://www.sydsvenskan.se/sverige/spindlar-gommer-sig-i-containrar/
13. http://www.dn.se/nyheter/sverige/spindlar-gommer-sig-i-containrar/
14. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=2308046
15. http://www.nyhetsportalen.se/v4334304.html
16. http://www.sydsvenskan.se/sverige/bra-natsnurr-for-spindelartikel/
17. http://vimedbarn.se/svarta-ankan-finns-i-sverige/
18. http://www.rattvik.se/svarta-ankan--ny-invanare-pa-stiernhooks__158256
19. http://www.dt.se/nyheter/rattvik/1.6456242-dodsspindeln-foljde-med-fran-usa