Nordens Förhistoria

Bloggen för dig som vill veta mer om bland annat svenska dinosaurier och Skandinaviens och Europas natur och förhistoria.

Ice Age 4: Jorden skakar loss

Kategori: Allmänt

Ni missade väl inte biopremiären av den nya uppföljaren till en av de mest framgångsrika filmer som gjorts, "Ice Age 4: Jorden skakar loss" (originaltitel: "Ice Age: Continental Drift", 2012), där två av huvudkaraktärerna, Manfred "Manny", och Diego, föreställer två svenska/nordiska urtidsdjur, den Ullhåriga Mammuten och den Sabeltandade Tigern?
 
 
Filmen handlar om hur Ice Age-gänget med Manny, Diego, och Sid (den lite udda jättesengångaren), får uppleva ett nytt äventyr när den sabeltandade ekorren Scrat på jakt efter sitt älskade ekollon orsakar en global katastrof då världen rasar samman, land splittras, kontinenter bildas, och Manny och gänget kommer ifrån sitt hem och sina vänner och får på vägen tillbaka tampas med piratgänget som leds av den hänsynslöse Kapten Sprätt (Captain Gutt), en Gigantopithecus (även känd som Bigfoot, Yeti, eller Troll, och vilken också har hypotiserats tagit sig till Norden), och andra av havets faror.
 
 
Själv såg man den på Sverige-premiären den 6 Juni, och den var väldigt bra, rolig och spännande, men i min personliga åsikt så var föregångarna snäppet bättre, åtminståne 3an iallafall, vilken tydligen har varit en stor favorit världen över, men jag älskar alla filmerna!
 

Saichania - reptilen med benklubban

Kategori: Allmänt

 
Saichania Chulsanensis (som betyder ungefär "den vackra" på mongoliska), även ett fynd från Kristianstads dinosaurie-rike, är en ankylosaurid (bepansrad dinosaurie) som påstås ha levt samtidigt som bland annat de svenska tyrannosaurierna, som möjligen även kan ha jagat Saichania. Djuret ska ha levt under Sen Krita-period under Campan-steget för 83.6-72.1 miljoner år sedan, och upptäcktes först i södra Mongoliet i Asien. Den är släkt med den mer kända Ankylosaurus från U.S.A. i Nordamerika.
 
Saichania var en kraftigt byggd varelse med en längd på cirka 6.6 meter, och det anses att djuret kan ha varit väldigt aggressiv och med ett slags familje-beteende. Djurets mest karaktäriserade drag är bland annat dess robusta kropp, pansaret som täcker huvudet och kroppen, de taggar som sitter runt om kroppen, och såklart dess stora livsfarliga benklubba på svanstippen. Dess skalle hade komplexa luft-passager, salt körtlar vid näsborrarna, och en väldigt hård gom, vilka kunde ha gjort att den andades kall luft och kunde äta sega/hårda växter. Enligt detta så ska det tyda på att djuren levde i varma, torra klimat, så som öknar, och därmed den asköken som idag är Kristianstad.
 
 
Saichania medverkade även som en antagonist, kallad "Tank", i den tecknade anime/manga TV-serien "Dinosaur King" (2007-2010). I Sverige visades serien under barnprogrammet "Lattjo Lajban" på TV4 på lördagar. Episoder av serien kan fortfarande ses på hemsidan för TV4 Play.
 
 
Länkar och källor:

Leptoceratops - den lilla noshornsdinosaurien

Kategori: Allmänt

Även från Kristianstadsområdet, man har upptäckt fossil efter Sveriges och Nordens andra ceratopsida dinosaurie, Leptoceratops Gracilis, vars namn betyder ungefär "lutande/litet-horn ansikte". Djuret är, som alla andra ceratopsider, växtätare. Djuret ska ha levt under Sen Krita-period under Maastricht-steget för cirka 66.8-65.5 m.å.s. (miljoner år sedan), samtidigt som dess större släktingar vilka jag nämnde i ett tidigare inlägg.
 
 
Djuren kunde antagligen stå och springa på sina bakben men även gå på fyra ben. Leptoceratops var 2 meter lång och med en vikt på cirka 68-200 kg. Tydligen så visar analyser att djurets framben indikerar att de ej kunde använda händerna för pronation (anatomisk term för inåtrotation av någon kroppsdel). Den använde antagligen sin vassa näbb till att bita av och äta växter som ormbunkar, kottepalmer, och barrväxter, möjligen blomväxter.
 
   
 
 
 
Länkar och källor:

Ceratopsider i Sverige

Kategori: Allmänt

Man har i Kristianstad inte bara funnit fossil från tyrannosaurier, men även fossiliserade tänder från en ännu onamngiven ceratopsid som troligen jagades av dessa. De levde troligen i samma slags asköken-områden som tyrannosaurierna, och det har föreslagits att djuren kan ha levt för cirka 90-65 miljoner år sedan, påståendet saknar dock bevis hittills. Djuren tros även ha levt i flock, då andra ceratopsider även ska ha gjort detta. Hittills verkar det som att ceratopsidernas taxonomi är till stor del okänd. Det mest speciella med denna dinosaurie är att det är den första ceratopsida dinosaurie som upptäckts i Sverige, Norden, och hela Europa, förutom dess mindre släkting Leptoceratops förstås. En annan av de första ceratopsiderna i Europa är Ajkaceratops (beskriven 2010), vilken det dock inte finns fossil för i Norden.
 

Tyrannosaurier i Sverige

Kategori: Allmänt

Jag har inte lyckats fått tag i så mycket info om detta, men det jag kan säga är att man i Kristianstad, Skåne, har funnit fossila tänder från en ännu onamngiven tyrannosaurie som antagligen är nära släkt med den nordamerikanska kungen av dinosaurier, Tyrannosaurus Rex. Djuret tros ha levt i ett öken-område som tidigare var ett inlandshav där marina reptiler som mosasaurier dominerade. Det antas vara möjligt att djuret gav sig på djur som ankylosaurier och ceratopsider, vars fossil man även funnit i Skåne.